Hvad er høj IQ ikke?

Indsætter billede...

For det første må vi få den helt store myte væk. Høj IQ betyder ikke nødvendigvis, at man er god i skolen. Det handler nemlig ikke om, hvor god man er til at regne og skrive. Så af den grund kan du heller ikke træne eller forbedre din IQ. Det er kun dine færdigheder, som skolen hjælper med, der kan forbedres.  

IQ’en er mere ens potentiale for at blive god. En høj IQ gør det nemmere at problemløse og at lære nye ting. Folk som Einstein og Bill Gates har alle en IQ på over 150. Men man skal stadig prøve og fokusere, hvis man faktisk vil være god i skolen eller andre steder i livet. 

En anden myte er, at hvis du har høj IQ, så får du mere og nemmere succes i livet. Det er dog ikke altid tilfældet. Det sker nogle gange, at en person med høj IQ forstår at udnytte den på en god måde, og dermed får stor succes. 

 Men mange personer med høj IQ har problemer, der nok mere gør det svære, end hvad det ville være for en person men gennemsnitlig IQ.  Måske har de haft sociale problemer, fordi de ikke har mødt andre med høj intelligens og dermed ikke har mødt nogen, som forstår dem. Eller måske har de ikke lært så meget i skolen, fordi at opgaverne måske har været for nemme, så de ikke har gidet at prøve. 

Hvis du selv har høj IQ, er der selvfølgelig noget, du kan gøre for at hjælpe på de problemer. Angående den sociale del er det vigtigt, at du får snakket med andre folk, der også har høj intelligens. Det har vist sig, at hvis bare man har en lille gruppe, af folk man kender, der har det som en selv, så går det også bedre socialt generelt.  

Det er selvfølgelig ikke altid, at du lige kender nogen, men du kunne måske melde dig ind i foreningen Gifted Children. Gifted Children holder hvert år en sommer-camp, hvor man kan møde andre, der er som en selv. 

Ved den faglig del er det vigtig, at man får opgaver, der er udfordrende nok. Det findes få specielle skoler til højt begavede børn, men det er desværre ganske få. Men hvis man er heldig, er ens normale lærer bare god til at give en udfordring. 

Kilder – her kan læse og høre mere : 
Hildebrandt, Sybille: “Hvad er intelligens?”
“De seks typer”, Højtbegavede i folkeskolen 
“Top 10 Myths in Gifted Education”
“What’s it like to be intellectually gifted?
“Højt begavede børn”, Hjernekassen på P1
“Her er listen over verdens højeste IQ’er”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.